voor jouw interieurwensen

www.studiomulino.nl

Mecklenburglaan 39
Bussum
1404 BG
06-48466887
info@studiomulino.nl

mijn reis door Tanzania

17-05-2018 16:47

Tanzania - Hakuna Matata

Hoewel mijn reis naar tanzania een prive-reis was, kijk ik uiteraard met extra interesse naar woningen (bouwkunde), kleuren, inrichting en accessoires.

De kleuren van de woningen passen in het beeld van de omgeving; niet te opvallend. Op Zanzibar vallen de prachtige, houtbewerkte deuren op. Degene met de metalen punten zijn om de olifanten tegen te houden. Heel vaak zie je niet afgebouwde stenen woningen. De reden is dat inwoners iedere keer als ze geld hebben een stukje bouwen, kozijnen en ramen installeren en het dak plaatsen.

De inwoners van Tanzania daarentegen dragen veelal kleurige kleding. De Masai bijvoorbeeld dragen rode kleding en zijn behangen met heel veel kettingen en hun oren vol ringen. In de steden en op het platteland zie je ook veel vrouwen die een Khanga dragen: een hele grote sjaal van katoen die ze op een bepaalde manier om hun lichaam draperen (groot en klein). De kleurencombinaties zijn fel en vrolijk.

 

De woningen in de steden (Dar es Salaam en Arusha) zijn eenvoudig, maar prima en in Dar es Salaam vind je naast hoogbouw ook een wijk met mooie (expat) woningen. De hoofdwegen zijn geasfalteerd, maar de zijwegen zijn van zand en veranderen tijdens een regenbui in modderpoelen. De Masai wonen in eenvoudige lemen huisjes, waar veelal 1 man woont met meerdere vrouwen en kinderen. De "keuken" bestaat uit een gestookt vuurtje in het huisje. Een aantal grote dierenhuiden op de grond doet dienst als bed.

Er zijn een aantal interieurwinkels in de grote steden, maar heel veel meubilair wordt langs de kant van de weg verkocht. Je ziet de meubelmaker bedden maken en zodra deze af zijn, zet hij ze voor zijn winkel; lekker stoffig. Ook banken en ander meubilair vinden op deze manier een koper. Ook kleurige potten van klei staan langs de kant van de weg.

Accessoires die je kunt kopen: heel veel houtsnijwerk (vnl Ebbehout), tekening van de Masai, lepeltjes etc van botten van runderen, sieraden etc van kralen, lemen potten en op Zanzibar heel veel kruiden. Deze kruiden kun je begruiken om te koken, maar zijn ook heerlijk om op een schaal neer te leggen voor een aangename geur. (denk aan kruidnagels, peperkorrels, citroengras, noormudkaat en kaneelstokken.